Waarom is Storytelling zo belangrijk bij evenementen?
We hebben de laatste eeuwen geleerd dat we niet alleen op feiten en cijfers reageren, ook al dachten we lang van wel. Wij mensen zijn wezenlijk een holistisch systeem, net als bedrijven en de maatschappij. De relaties die we met elkaar aangaan, vinden op een andere manier plaats. Bij storytelling gaat het juist om deze narratieve emotionele manier van connecties maken. Dat betekent dat we door de narratieve manier van communiceren met elk publiek een connectie kunnen opbouwen. Dat is de essentie van storytelling.

Bij het werken met verhalen komt het altijd daarop neer, op welke manier maak je met dit verhaal een emotionele verbinding met het publiek? Heb ik die? Dan is het goed. Heb ik die juist? Dan is het beter. Heb ik die van A tot Z uitgestippeld? Dat is het best. Lukt dit niet? Dan ga je opnieuw beginnen.

Het lijkt alsof Storytelling vooral de laatste jaren pas een trend is geworden, maar eigenlijk was het er altijd al. We wisten het alleen niet. Hoe komt het dat we er nu opeens achter lijken te komen?
We hebben gemerkt dat het groeikapitalisme van de jaren ‘80 en ‘90 gestopt is. We zien, dat het sneller, hoger en verder, niet meer klopt. Bedrijven en de maatschappij waren op zoek naar een nieuwe, andere manier van doorontwikkelen. De oude kunst van storytelling is in een hele korte tijd weer ‘en vogue’ geworden. Om merken, individuen en bedrijven succesvoller te maken.

Ook de medische wetenschap heeft ons meer inzicht in de functionaliteiten van het brein gegeven met behulp van functionele MRI-scans. Wanneer ik iets vertel wat ik boeiend vind, en dit goed overbreng, worden in jouw hersenen dezelfde arealen aangesproken als in die van mij. Wat we al een hele tijd gevoelsmatig wisten, kunnen we nu bewijzen. Aristoteles hield zich hier al mee bezig; wanneer de toneelspelers huilden, griende het publiek mee. Als er gelachen werd op het toneel, lachten de toeschouwers ook. Hoe kon dat eigenlijk? De mensen waren toch niet fysiek verbonden?

Voor evenementen bijzonder belangrijk: we hebben twee soorten hersenen: De ‘belevenis hersenen’, het alleen maar in het hier en nu zijn; wat is het leuk, laat deze avond nooit eindigen…
En het ‘herinneringsbrein’. Deze kickt wat later in. Als je na twee weken terugkijkt op het evenement en je afvraagt wat je je op langere termijn zult gaan herinneren. Als eventorganisator zou je in staat moeten zijn deze twee aspecten te combineren. Een sterk verhaal steunt allebei de soorten hersenen.


Wat maakt een verhaal een goed verhaal? Soms denk je in eerste instantie dat je een goed verhaal hebt, maar werkt het toch niet.
Het beste is om niet te beginnen bij het verhaal, dat later verteld zal worden. Begin van binnen, bij je eigen systeem. Dat kan een merk zijn, een bedrijf of jijzelf wanneer je bijvoorbeeld gaat solliciteren. Eerst naar binnen kijken; voor jezelf duidelijk maken welk gevoel het precies is dat je nu raakt. En op welke manier raakt het je? Dat het voor iedereen herkenbaar word. Vanuit daar begin je het verhaal op te bouwen en te ‘shapen’.

Laten we het gevoel ‘frustratie’ als voorbeeld nemen. Wat zijn herkenbare voorbeelden van frustratie? Waarvan raak ik gefrustreerd in het nieuws? Of waar zie ik frustratie op het toneel? Wat is de frustratie van mijn publiek? Daar kan ik in mijn hoofd al meteen op anticiperen. Dat maakt mijn verhaal later veel doelgerichter. Vaak gebruiken merken en/of bedrijven helemaal geen narratieve elementen of Storytelling in hun communicatie. Ze sturen een PowerPoint van 250 pagina’s en verwachten dat het publiek aandachtig gaat zitten luisteren. En zijn dan ook nog verbijsterd wanneer iedereen na 10 minuten in slaap is gevallen.

De laatste jaren zijn festivals natuurlijk echt “booming”, denkt u dat dat een reden is omdat zij zo goed bezig zijn met Storytelling?
Festivals doen dat inderdaad goed. Wanneer je kijkt naar DanceValley, waarmee we in Nederland zijn begonnen, hebben zij aanvankelijk veel mensen getrokken door goede artiesten te boeken. Het programma is opgebouwd door meerdere opkomende acts om een top-act neer te zetten. Maar daaromheen hadden zij eerder nog geen overkoepelend verhaal gebouwd. Het succes van de programma’s van evenementen als ‘Sensation White’ en de trend om van productintroducties meer en meer een show te maken, heeft de branche naar de trend van ‘festivalisering’ geleid. Deze trend maakt dat het nog belangrijker is dat er een goed overkoepelend verhaal is bij hoort. Festivalisering vindt ondertussen zelfs plaats bij het meest saaie congres. Het programma mag anders en met meer vrijheid in elkaar worden gezet. Er worden andere formats gekozen. Niet meer alleen; oh, we huren een ruimte en daar zit je dan de hele dag in het donker. Dat geeft te weinig ruimte voor verhalen. Wanneer je meer ruimte geeft, heb je dit duidelijke communicatieve dak en een overkoepelend verhaal nodig.

Als dat mist weten mensen eigenlijk niet waarom ze daar zijn. De diepere betekenis. Waarom ben ik juist hier en niet ergens anders? Er is zoveel aanbod. Mensen komen alleen maar wanneer je met jouw evenement saamhorigheid kan creëren. Jij moet duidelijk maken waarom jouw specifieke aanbod voor klanten juist nu perfect is. Klanten willen bevestiging, willen zeker weten dat ze een goede keuze gemaakt hebben. In storywork noem je dat ‘het kampvuur’; iedereen kan eromheen komen zitten, iedereen kan aanhaken, maar kan ook makkelijk weer weggaan.

Wanneer een bedrijf met Storytelling wil gaan werken, hoe zou ie dat aanpakken?
Vaak is het zo dat bedrijven naar ons toekomen en zich afvragen hoe storytelling voor hen zou kunnen werken. We hebben legio voorbeelden van wat we hiermee kunnen bereiken en wat het op lange termijn kan opleveren. Meestal begint het met kleine pijnpunten. Dat iemand een pitch heeft verloren ondanks dat er wel een goed idee of product is. Wat er ontbreekt, is een goed verhaal. Door een verhaal word je opeens duidelijk. En niet alleen maar leuk. Gewoon leuk? Voor een succesvol evenement in de 21eeeuw is dat niet meer voldoende. Het verhaal moet van begin aan duidelijk zijn. Vanuit dit vertrekpunt  punt naar buiten gaan. Daarna neem je alle andere beslissingen. Dat begint al bij de briefing met de klant. Dan de omgeving, de entree, speeches, het eten, de drankjes, de goodiebags. Stel, je wilt een evenement houden met als onderwerp; verrassing. Verrassing is natuurlijk altijd wat vrijblijvend. De bezoeker weet wel; er gaan dingen gebeuren waar ik niet zo bekend mee ben. Het wordt een stap in het onbekende. Dan kan zo’n entree bijv. een black box zijn. Natuurlijk zorg je dat iemand soepel de tassen aanneemt, maar je begint niet met een reguliere entree. De gasten gaan eerst die black box in, zodat ze meteen in de sfeer van “verrassing” komen. En de hele avond zou met “verrassing” en “onbekend” speels worden moeten omgegaan.

Creëer emotionele intensiteit
We willen niet perse méér. We willen meer intensiteit. Voorbeeld; We zijn niet meer alleen op zoek naar een partner die aan een ‘lifelong connection’ voldoet. We willen dat de tijd die we met onze partners doorbrengen, voldoening geeft. De meer, de beter. We willen niet alleen een lifelong commitment, maar 120% commitment wanneer we die 2 weken in Toscane met elkaar op vakantie zijn. Of het bedrijfsuitje: die moet voor iedereen onvergetelijk zijn. We willen een intensievere ervaring.

Storytelling is er altijd al geweest; toen we nog in grotten woonden vertelden we elkaar al verhalen. Storytelling is wat het is. Er zal geen hoogte- of dieptepunt komen. We moeten gewoon nog verder kijken hoe we het optimaal kunnen benutten. Daarin hebben we nog een hele weg te gaan Een absolute no-go is om niet met story’s te werken. Story’s zijn gewoon de betere houvast. Het is niet genoeg om tussendoor tijdens het event maar een verhaaltje te vertellen, het moet van A tot Z kloppen.